Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno zaspalo Milostivé léto. Politici doufají v opakování akce

Šance na lepší život a úleva od nakupených dluhů. V České republice končí dnešním dnem Milostivé léto, které bylo nevídanou příležitostí pro osoby v exekucích. Zatímco většina měst o akci intenzivně informovala, brněnskou kampaň odstartoval až happening univerzitních studentů. Možná i proto využil možnosti oddlužení jen zlomek lidí.

Spoty v rádiu, reklamní bannery i informační letáčky. V Brně se doslova na poslední chvíli rozhodli spustit kampaň, jež má za cíl oslovit dlužníky, kteří mají šanci zbavit se pohledávek prostřednictvím Milostivého léta. Akce, která odstartovala již v říjnu, se tak v moravské metropoli dostala do širšího povědomí veřejnosti až v polovině ledna. Pozornost médií i některých politických stran přitáhl happening studentů, jimž není osud dlužníků lhostejný.

Brno se nezajímá o dlužníky, vadí studentům. Vystoupili před magistrátem

Příležitost zbavit se exekucí a dostat novou šanci na lepší život. Milostivé léto nabízí obyvatelům České republiky, kteří dluží nesoukromým organizacím, odpuštění sankcí. Zatímco Praha a její městské části vedou informační kampaň, jež se...

Prosincový výstup studentů před Novou radnicí odstartoval kritiku laxnosti brněnského magistrátu i snahy o dohnání ztraceného času. Změnu přístupu vedení města pro Drbnu kladně zhodnotil student Vojtěch Vašák, který se stal tváří happeningu, při němž přečetl otevřený dopis primátorce. Řešení situace ale podle něj mělo přijít mnohem dříve. „Milostivé léto je pro dlužníky časově náročný proces. A i kdyby dlužníci peníze na zaplacení pohledávek měli, je možné, že si oddlužení už nestihnou vyřídit,“ vysvětlil.

Akce využil zlomek dlužníků

Milostivé léto dává dlužníkům příležitost zaplatit pouze původní dluh a k tomu poplatek exekutorovi bez jakýchkoli sankcí, jež mnohdy šplhají do desetitisíců a statisíců korun. Týká exekucí, v nichž je věřitelem veřejnoprávní subjekt, například stát, obec nebo dopravní podnik. Instituce získají díky akci alespoň část z dluhů, které by se mnohdy vůbec nesplatily.

Magistrát města Brna nyní registruje zhruba 8 800 pohledávek, kterých se akce týká. Oddlužení se zatím podařilo u desítek osob, konečné číslo sečte Brno až po skončení akce. „K dnešnímu dni (středa 26. ledna 2022, pozn. red.) eviduje Odbor rozpočtu a financování Magistrátu města Brna více než padesát dlužníků, kteří využili Milostivého léta a exekuce proti nim vedená byla ukončena ve smyslu tohoto institutu,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek a zároveň připomněl, že k jedné osobě se může vázat více pohledávek.

Pohledávky související se samostatnou působností byly městu přiznány soudem, většinou jde například o dluhy ze smluvních vztahů. V přenesené působnosti se jedná zejména o pohledávky sankční povahy, tedy o pokuty uložené za porušení zákonem stanovené povinnosti, u kterých neběží další úroky. Dlužníky kontaktoval brněnský magistrát, tak jak doporučili v otevřeném dopise studenti Masarykovy univerzity, na konci loňského roku.


Prosincový happening studentů, který odstartoval aktivitu politiků.

Dopravní podnik získal půl milionu

Pět tisíc dlužníků eviduje také brněnský dopravní podnik, kterému dluží černí pasažéři. „Z neuhrazených pohledávek těchto dlužníků vzniklo patnáct tisíc exekucí. Načerno totiž většina z nich jela opakovaně, tudíž mají dvě až deset nezaplacených pokut, a to v celkové výši přes šedesát milionů korun,“ popsal generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek

Z tisíců cestujících v exekucích využilo Milostivého léta 113 lidí. „Uhradili téměř 500 tisíc korun," řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Další dlužníky v Brně registrují také jednotlivé městské části nebo příspěvkové organizace. 

Dostane Brno druhou šanci?

Až po upozornění studentů na zanedbání informování dlužníků začali o problému aktivně mluvit brněnští zástupci KDU-ČSL, ČSSD i Pirátů, kteří stojí za vzniklou kampaní. Zároveň doufají, že pozdní reakci na Milostivé léto dožene jeho zopakování. „Aktuální akce sice končí, ale už se proslýchá, že by mohla být obnovenaMy jako Piráti uděláme, co bude v našich silách, aby se akce zopakovala,” řekl brněnský lídr strany Marek Lahoda (Piráti).

O dohodě o zopakování Milostivého léta informovalo také Ministerstvo spravedlnosti, jehož zástupci diskutovali s poslancem Markem Výborným (KDU-ČSL) a exekutorskou komorou. Na společné schůzce mluvili o mantinelech, které pro druhé Milostivé léto, jež by se mohlo odehrát na podzim, stanoví. Zopakování akce je jediným možným řešením také podle Vašáka. „Uděláme všechno pro to, aby se akce zopakovala. Pro brněnské dlužníky je to šance, kterou nyní kvůli mlčení města možná promarnili," řekl Drbně.

Brno otočilo. Na popud studentů informuje, že se dlužníci mohou zbavit exekucí

Milostivé léto nabízí českým dlužníkům šanci na lepší život. Místo řešení problémů s exekucí mají lidé možnost zaplatit původní dluh s nízkým poplatkem, a zbavit se tak veškerých sankcí. Zatímco jiná města vedou o časově omezené akci informační...

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Milostivé léto, exekuce, dluhy, Brno, léto, dlužník, Dopravní podnik města Brna, Česko, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Marek Výborný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zaspalo Milostivé léto. Politici doufají v opakování akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.