Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Znojmo si posvítí na potížisty. Do parku nainstaluje nové kamery

Znojmo chce svým obyvatelům dopřát větší pocit bezpečí. Ve městě přibudou tři nové bezpečnostní kamery. Dohlížet budou na dění v Městském parku. Město se tímto krokem snaží bojovat s kriminalitou a sociálně patologickými jevy, s nimiž se potýká i v souvislosti s nedávným nastěhováním několika romských rodin.

Znojmo bere v poslední době otázku bezpečnosti jako jednu z hlavních priorit a do konce letošního roku nainstaluje tři nové kamery, jež budou dohlížet na tamní park. „Jedná se o preventivní krok, ale zároveň tím chceme dát jasně najevo, že žádnou trestnou, přestupkovou, ani jinou činnost, která by obtěžovala občany města, nehodláme tolerovat,“ vysvětlil znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Zlepší se bezpečnost v parku

Systém dosud v parku chyběl kvůli technické náročnosti jeho umístění na stromy. Problém se ale podařilo vyřešit a kamery tak budou prostor sledovat po celý den. Jeden kamerový bod najde své místo na sloupu veřejného osvětlení ve Středním parku. Technologie s analýzou obrazu a možností rozpoznání pozorovaných objektů umožní i vyhledání lidí a vozidel napříč všemi analytickými kamerami znojemských strážníků.

Další bezpečnostní zařízení budou monitorovat Hradební příkop a část Dolního parku. „Dva body, které budou zahrnovat tři kamery, budou umístěny na budově Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Znojmo a na budově v bezprostřední blízkosti Střelniční věže,“ uvedla za znojemskou radnici Soňa Bystřická.

Město opatřením bojuje s kriminalitou

Kamery jsou součástí opatření, jimiž se město snaží bojovat s kriminalitou a sociálně patologickými jevy. Před několika měsíci se do města například přistěhovalo několik romských rodin ze Slovenska a severu Čech, které jsou podle tamních obyvatel zodpovědní za mnohé přestupky. Nejčastěji se jedná o znečištění veřejného prostranství nebo například fyzické napadení. Radnice chtěla již dříve situaci řešit zavedením bezdoplatkových zón. Opatření ale narazilo u Ústavního soudu. Znojemští radní se proto snaží zlepšovat bezpečnost alespoň prostřednictvím kamerového systému. 

Tři nová zařízení vyjdou město na téměř 150 tisíc korun a počet kamer se tak navýší na celkem třiadvacet.  Zařízení usnadňují práci i znojemským policistům, kteří díky nim získávají jasný přehled o situaci.

„V případě zjištění nějakého protiprávního jednání získává nejbližší hlídka městské policie přesný popis událostí včetně popisu pachatelů, což jim pomáhá ve vhodném zvolení zákroku,“ vysvětlil ředitel Městské policie Znojmo Petr Hladký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto doparku.cz

Štítky Znojmo, kamery, bezpečnost, kriminalita, videokamera, ČSSD, Střední pedagogická škola, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo si posvítí na potížisty. Do parku nainstaluje nové kamery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.