Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno a Brněnsko bude při vládních opatření jako jeden okres

Okresy Brno-město a Brno-venkov budou od pondělí pro účely vládního opatření zakazující pohyb lidí mezi okresy považovány za jeden. Policie tak na hranicích těchto dvou okresů nebude kontrolovat. Novináře o tom dnes večer informoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

"Podle aktuálního sdělení Ministerstva vnitra ČR budou pro účely krizového opatření okresy Brno-město a Brno-venkov sloučeny do jednoho celku. Nebudou tedy realizovány ´meziokresní kontroly´ mezi městem a venkovem," uvedl Šváb.

Podle poslankyně za ANO Taťány Malé, která žije v Lelekovicích na Brněnsku, se na ni obracela řada starostů i obyvatel. "Jednala jsem s panem premiérem i panem ministrem vnitra Hamáčkem na základě hromady žádostí lidí, kteří žijí na Brněnsku, ale všechny vazby mají v Brně. Tyto okresy jsou propojené jako třeba okresy Prahy. Navíc pokud je cílem snížit mobilitu, tak je jistě lepší jet na nákup dva kilometry a přejet do jiného okresu než desítky kilometrů za cenu setrvání v jednom okrese," řekla ČTK Malá.

K lékaři, na úřad, do práce a domů

Na komplikace spojené s rozdělením okresů reagoval již dříve například starosta Březiny na Brněnsku Martin Habáň, který plánoval vládě odeslat výzvu a sbíral podpisy i dalších starostů.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci vláda od pondělí zpřísní opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Kromě zákazu pohybu lidí mezi okresy, vyjma cest do zaměstnání, k lékaři nebo třeba na úřad, nařízení také ukládá lidem trávit volný čas včetně například procházek do přírody v místě bydliště.

Od pondělí 1. března můžete na území celého města Brna:
• jít do práce / podnikat
• nakupovat pro sebe, pro příbuzné a blízké
• jít k lékaři nebo k němu doprovodit příbuzné a blízké
• vyřídit neodkladné úřední záležitosti (včetně zajištění nezbytného doprovodu)
• projít se, sportovat.
(Území města Brna je současně okresem Brno-město. A celé město je také považováno za obec – nikoliv tedy jeho jednotlivé městské části.)
 
Nejdůležitější informace:
• Zpřísňují se pravidla pro nošení ochranných prostředků dýchacích cest:
- zdravotnickou roušku nebo respirátor je nutné nosit ve všech vnitřních prostorech staveb (mimo bydliště nebo místo ubytování), na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, na všech ostatních veřejně přístupných místech mimo zastavěné území obce, kde současně dochází k přítomnosti alespoň 2 osob,
- v prodejnách a v provozovnách služeb, ve zdravotnických ambulancích nebo v zařízeních sociálních služeb, v městské hromadné dopravě a na zastávkách a nástupištích je nutné mít respirátor (FFP2, KN 95).
• Pro děti rodičů pracujících v důležitých profesích jsou otevřeny ZŠ a MŠ Merhautova a ZŠ Svážná, nově bude otevřena také ZŠ a MŠ Vedlejší.
• Návštěvy příbuzných nebo přátel jsou povoleny jen v nezbytných případech.
• Platí zákaz volného pohybu osob v době od 21.00 hod. do 04.59 hod. Venčení psů je v uvedeném čase možné do 500 metrů od místa bydliště.
• Všem osobám je zakázáno, až na stanovené výjimky, opustit území okresu.
 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Vaňková - facebook

Štítky ČR, koronavirus, vláda, policie, Jihomoravský, Brno, okres Brno-město, Brněnsko, Pavel Šváb, okres Brno-venkov, lékař, Taťána Malá, ANO 2011, Ministerstvo vnitra České republiky, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno a Brněnsko bude při vládních opatření jako jeden okres  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.