Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě zřítil a zemřel rogalista. Za letu rozprašoval popel své zesnulé družky, ukázalo vyšetřování

Za pád motorového padákovového kluzáku poblíž rozhledny u Nového Poddvorova na Hodonínsku v dubnu roku 2019 mohla zřejmě i nepozornost šedesátiletého rogalisty. V kritické fázi letu totiž pravděpodobně manipuloval s tubusem, ze kterého chtěl rozptýlit popel zemřelé družky. Vyplývá to ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Muž po pádu svým zraněním podlehl.

Rogalista se do vinice zřítil loni 21. dubna ve večerních hodinách. Když na místo dorazili záchranáři, letec byl ještě při vědomí a komunikoval s nimi. „Pak se bohužel jeho zdravotní stav výrazně zhoršil, museli jej resuscitovat. Poskytli mu veškerou přednemocniční péči a v kritickém stavu jej naložili do vrtulníku. Při převozu na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno ale muž bohužel zemřel," uvedla tehdy mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Několik možných důvodů pádu

Podle zkoumání ústavu byla příčinou letecké nehody ztráta kontroly nad řízením při provádění klesavé zatáčky do nízkého průletu nad vinohradem. Dalšími faktory, které podle ústavu negativně přispěly k průběhu kritické fáze letu, byly ztráta pilotních návyků v důsledku dlouhé zimní přestávky v létání, emocionální zátěž či malá výška letu v turbulentním prostředí nad překážkami. A pravděpodobně i odvedení pozornosti pilota v důsledku manipulace s tubusem. Rozptýlení popela v místě bylo posledním přáním zemřelé družky rogalisty.

Loni se na jihu Moravy stalo leteckých nehod více. Například při nehodě malého letadla u Milotic na Hodonínsku na konci dubna zemřeli dva muži. V srpnu pak dvoumístné motorové letadlo u Bořitova na Blanensku naletělo při manévru do drátů vysokého napětí. Zřítilo se do pole, nehoda si vyžádala dva zraněné.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rogalo, družka, popel, rozptýlení, Jihomoravský kraj, okres Hodonín, Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, Nový Poddvorov, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zřítil a zemřel rogalista. Za letu rozprašoval popel své zesnulé družky, ukázalo vyšetřování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.