Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O zanedbané hroby v Brně se budou starat dobrovolníci

Pro pozůstalé běžné úkony při návštěvě místa posledního odpočinku jejich blízkých. O hroby na Ústředním hřbitově, u nichž skončila nájemní smlouva a roky pustnou, se postarají dobrovolníci. Spolek Paměť národa Jihomoravský kraj právě pořádá jejich nábor.

Věděli jste, co se stane s hrobem, u kterého po deseti letech vyprší nájemní smlouva a nikdo ji neobnoví? Touhle skutečností totiž ještě jeho příběh nekončí. Pokud se nepodaří navázat kontakt s nájemcem, začne být hrob vedený jako opuštěný. Jako k věci opuštěné se k němu může po třech letech přihlásit město a poté jej znovu nabídnout do nájmu. 

Minimálně po tyto tři roky ale hrob obvykle pustne a místo zarůstá plevelem. Po uvedené tři roky se totiž o hrob nemůže starat správa hřbitovů, protože hrob stále patří někomu jinému a do cizího majetku veřejné prostředky vkládat nelze. Kvůli nepříliš lukrativním umístěním navíc některé hroby zůstávají v nabídce příliš dlouho.

Zvýšit důstojnost hřbitova se proto rozhodla skupina dobrovolníků z Paměti národa Jihomoravského kraje. U vybraných volných hrobů provedou bezplatně základní ´údržbu, odstraní plevel a vysadí květiny. Na podzim se tak zkrášlení dočká zhruba dvacet hrobů, na jaře by měly přibýt další. 

K dobrovolníkům se může kdokoli přidat ať už na Facebooku Paměti národa nebo na stránkách Oživujeme příběhy města, jak zní název tohoto projektu. Vedle Paměti národa se na něm podílí i město Brno a Správa hřbitovů. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto brno.cz | Zdroj s použítím TZ

Štítky hroby, Brno, Paměť národa, hřbitov, Jihomoravský kraj, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zanedbané hroby v Brně se budou starat dobrovolníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.