Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Katolíci z rizikových skupin nemusí na nedělní bohoslužbu. Brněnský biskup udělil výjimku

Věřící z brněnské diecéze, kteří patří k rizikovým skupinám z hlediska koronavirové nákazy, se nyní nemusí účastnit nedělních mší. Biskup Vojtěch Cikrle jim udělil takzvaný dispens, oznámila mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Pro římskokatolické věřící je účast na nedělní mši jednou z důležitých povinností. Pojem dispens, užívaný hlavně v kanonickém právu katolické církve, znamená udělení výjimky ve smyslu zproštění povinnosti.

Cikrle také doporučil všem, kteří mají jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, případně zvýšenou teplotu, aby se chovali zodpovědně vůči druhým a zvážili svou osobní účast na mši. Platí to i pro kněze, ministranty a pomocníky při liturgii.

Odstranění svěcené vody z kropenek, on-line přenosy bohoslužeb

Zároveň biskup vyzval duchovní správce farností k dodržování limitovaného počtu lidí na mších a dalších akcích. V kostelích a kaplích bude z kropenek odstraněna svěcená voda, součástí mší dočasně nebude takzvané pozdravení pokoje, tedy podávání rukou. Tam, kde je to možné, doporučuje Cikrle obnovit on-line přenosy pro ty, kteří se nemohou mše účastnit.

„Prosím, abychom všechna nařízení a omezení přijímali jako výraz ohleduplnosti a zodpovědnosti vůči druhým. A stejně jako na jaře, i nyní vám všem děkuji za trpělivost a zodpovědnost v nesení nejistoty, obav a strachu druhých," vzkázal Cikrle věřícím

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Opatství Brno

Štítky římskokatolická církev, Vojtěch Cikrle, dispens, věřící, výjimka, bohoslužby, Katolická církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katolíci z rizikových skupin nemusí na nedělní bohoslužbu. Brněnský biskup udělil výjimku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.