Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nechte se otestovat na HIV, vyzývá nezisková organizace Rozkoš bez rizika

Jihomoravský kraj zaujímá významné místo hned za Prahou a Středočeským krajem v počtu nově zaznamenaných onemocnění HIV. Během minulého roku bylo v kraji diagnostikováno 22 pozitivních lidí, celkově v Česku přibylo 222 nových případů. Letos od ledna do dubna to bylo 10 případů. Vyplývá to z dat Českého statistické úřadu a Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Nezisková organizace Rozkoš bez rizika nabízí každou středu v Brně od 16 do 17 hodin bezplatné testování veřejnosti na HIV. Testování probíhá i v Praze, Ostravě a Českých Budějovicích. „K pravidelnému testování jsme přistoupili během uvolňování covidových opatření. Ukázalo se totiž, že testování na HIV je důležité i během takovýchto událostí,“ uvedla zástupkyně organizace Jitka Papežová.

„Cílem je totiž znát svůj HIV status co nejdříve. Čím dříve znáte případnou diagnózu, tím máte lepší vyhlídky snížit dopad této infekce na váš zdravotní stav,“ dodala Papežová. „Nad testy uvažuji, jelikož jsem na začátku roku měl nechráněný sex, a člověk si nikdy nemůže být stoprocentně jistý,“ uvedl možný zájemce, který si nepřál z osobních důvodů být jmenován.

Pozitivní výsledek testu ≠ HIV pozitivní

K testování používají rychlotest, kdy jsou výsledky známy do 15 minut. „Naší výhodou je, že testovaný zůstává v anonymitě, test je proveden zdarma, a to jen na základě malého vpichu do bříška prstu, odběrem kapky krve,“ okomentovala Papežová. „Přemýšlím, jak nepravděpodobný je přenos viru HIV slinami, slzami nebo potem. Neměla jsem žádný rizikový pohlavní styk, přesto se mi čekání zdá nekonečné,“ uvedla jedna z účastnic na webové stránce Rozkoš bez rizika.

Pozitivní výsledek není důvod k panice. „I kdyby test vyšel pozitivní, není to stoprocentní důkaz, že jste nakažení. Reakce může mít i jinou příčinu,“ vysvětlila Papežová. „Kdyby tato situace nastala, nabídli bychom hned na místě kontrolní odběr krve ze žíly. Tu bychom pak poslali klasicky na vyšetření do laboratoře,“ dodala.

Neznalost škodí

V brněnské pobočce nabízí neziskovka své služby od poloviny května. „Někdy k nám během hodiny dorazí i 4 lidé a občas nepřijde nikdo. Stále si totiž někteří myslí, že se jich toto téma netýká, ale často je to pouze z neznalosti, jak se infekce přenášejí,“ sdělila Papežová.

Virus se nachází hlavně v krvi, spermatu a vaginálních sekretech nakažených osob. Tyto tekutiny jsou hlavním prostředníkem přenosu viru. Při poranění o předměty kontaminované krví, například o injekční stříkačky, může k přenosu dojít také. HIV se nejčastěji přenáší při pohlavním styku, půjčování injekčních stříkaček či jehel, při krevní transfúzi a z matky na plod.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky HIV, testy, Brno, zdarma, Rozkoš bez rizika, Jihomoravský kraj, Praha, Český statistický úřad, Česko, Středočeský kraj, sex, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitka Papežová

V případě, že rychlotest na HIV s reaktivním výsledkem byl proveden anonymně, testovaný má nárok zůstat nadále v anonymitě i při odběru žilní krve, která se posílá do Národní referenční laboratoře k podrobnější analýze. V případě léčby HIV již anonymita není možná. Bc. Renata Horáčková, vedoucí zdravotní divize ROZKOŠ bez RIZIKA

Pátek, 7. srpna 2020, 11:23Odpovědět

Jan Maryška

Jasně anonymní test i anonymní odběr že žíly.????????

Středa, 5. srpna 2020, 21:25Odpovědět

Nechte se otestovat na HIV, vyzývá nezisková organizace Rozkoš bez rizika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.