Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dallas má konečně nové jméno, do nové sezóny vypluje Morava

Loď Moskva či později Dallas má konečně nové jméno. Tři a půl tisíce hlasujících vybralo pro zrekonstruovanou loď jméno Morava. V létě tak vypluje už s aktuálním jménem přepravovat cestující.

Loď Dallas hledala jméno už dlouhé měsíce. Kvůli korornavirovým opatřením, kvůli kterým byly zavřené knihovny a nedalo se tak fyzicky hlasovat mimo internet, posunulo město anketu až do konce května. Nyní má Dallas konečně nové jméno, hlasující jí vybrali pojmenování Morava. V nabídce byla také Bratislava a také Moskva, jak se loď jmenovala původně. 

Vítězný název Morava odkazuje na loď, která společně s lodí Brno zahajovala v roce 1946 provoz lodní dopravy na brněnské přehradě. Dnes je na hladině jen loď Brno, ke které se připojí Morava s odkazem na historii. 

Moskva bylo jméno, se kterým se loď plavila po přehradě před svým přejmenováním na Dallas v devadesátých letech. Bratislava by se držela tradice, kdy stávající flotila nových lodí nese názvy podle brněnských partnerských měst. 

V internetové anketě hlasovalo téměř 3 a půl tisíce lidí, konkrétně 3430 hlasujících starších 15 let, hlasování v knihovně využilo sto zájemců a vybrali tak pro Dallas jméno Morava. Loď, která se z Moskvy po revoluci přejmenovala na Dallas, byla v roce 2013 Ministerstvem kultury prohlášena za kulturní památku. Práce, které probíhají od jara loňského roku, zahrnovaly opravu hlavní paluby, kormidelního systému, interiéru, elektroinstalace, dnové a boční obšívky, vodotěsné přepážky, požárního a drenážního systému. Nově zrekonstruovaná teď v nové sezóně vyjede na vodu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto brno.cz

Štítky Morava, Dallas, Brno, loď, přehrada, křižník Moskva, Bratislava, knihovna, Brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dallas má konečně nové jméno, do nové sezóny vypluje Morava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.