Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pokud jste v nařízené karanténě, na třídění odpadu zapomeňte. Vše vhazujte do směsného odpadu, vyzývá ministerstvo

Třiďte odpad pouze v případě, že nemáte nařízenou karanténu. Ministerstvo životního prostřední nyní nabádá všechny občany, aby v případě podezření nebo prokázání nákazy koronavirem netřídili a všechen odpad směřovali do směsného odpadu.

Podle studií se virus může držet na různých materiálech až několik hodin i dní. Proto je důležité, aby se s odpadem, který může obsahovat viry, co nejméně manipulovalo, a tím se zabránilo případnému přenosu viru.

„Pro obce i odpadové firmy je důležité především, že domácnosti v karanténě by měly svůj veškerý odpad ukládat do pytlů a zavázané pytle odkládat výhradně do směsného komunálního odpadu, případně na místo, které určí obec,“ shrnula Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, která v ČR zajišťuje provoz systém sběru a recyklace obalových odpadů. Pro domácnosti, které nejsou v karanténě nebo nejsou přímo infekční se nic, ani v třídění odpadů, nemění.

Podle ministerstva životního prostředí je nutné odpad osob v karanténě vždy vyhazovat v plastovém obalu. Zavázaný pytel vložte pouze do popelnice nebo kontejneru na směsný komunální odpad. Zásadně pytle neodkládejte mimo kontejnery kvůli náhodnému poškození. To samé platí také pro vyhazování použitých roušek nebo rukavic, které vyhazujte pouze v plastových pytlích.

„Více než obvykle je teď důležitá i základní poučka pro manipulaci s odpadky - řádně si umyjte ruce. A teď nejen po odnosu odpadků, ale i před ním,“ dodal mluvčí ministerstva Ondřej Charvát.

V současnosti rozděluje odpad do barvených kontejnerů nebo popelnic 73 procent obyvatel a díky tomu se podaří vytřídit například zhruba osm z deseti PET lahví. Ve světovém měřítku tak patříme mezi třídící velmoci.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky koronavirus, odpad, třídění, karanténa, virus, EKO-KOM, a.s., Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud jste v nařízené karanténě, na třídění odpadu zapomeňte. Vše vhazujte do směsného odpadu, vyzývá ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.