Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Malíři se vrhli na trafostanice od E.ONu. Nudné kostky teď zdobí překrásné muraly

E.ON ve spolupráci s profesionálními umělci i dětmi zdobí (nejen) Brněnské ulice. Nudné kostky trafostanic teď zdobí překrásné malby. Po Brně jich můžete potkat už okolo dvaceti! Nejnovější trafačku s Poseidonem najdete na Prýglu.

Graffiti není pouze vandalství, ale může skvěle přispět ke zkrášlení veřejného prostoru. Krásným příkladem toho je trafostanice od E.ONu v Brně, kterou si do parády vzali dva talentovaní malíři. Michal Filák aka ProroK a Nikola Vavrous, kterého kolegové znají pod přezdívkou Khoma, dokázali za pomoci sprejů a barev vytvořit kousek od brněnské přehrady atmosféru rozbouřeného oceánu. 

Trafostanice se nachází v blízkosti restaurace Prýgl; kolem ní v létě pravidelně proudí stovky lidí k přístavišti, kde na ně čeká parník. Pohled na jedinečný mural však má všechny procházející navnadit na námořnická dobrodružství. 

„Na jedné straně můžeme vidět rozbouřené vody v čele se stylizovaným energickým charakterem Poseidona. Na druhé straně naopak motivy vyjadřují klidnou ženskou energii, hladinu ze které rostou stylizované květy. Zároveň je zde i prvek určité prázdnoty a širých dálek, cítím při pohledu do klidné vodní hladiny.“ popisuje umělecké dílo Khomův facebook. 

„Od E.ONu jsme dostali volnou ruku. Chtěli jsme to spolecně ladit k tématu vody. Návrh jsme dávali dokupy s ProroKem předem, ale spíše koncept a finalní podoba vznikla až na místě.“ popisuje proces tvorby jeden z autorů Nikola Vavrous a dodává, že práce trvala dohromady dva dny. 

Malování trafaček v rámci projektu Smart city už funguje téměř 5 let

Trafačka na Prýglu není první, které se zhostili talentovaní výtvarníci a nudnou kostku přetvořili v kus umění, po Brně se můžete potkat s hned 20 podobnými kousky, jako například s ohroženými druhy od malířů z ateliéru Malujemejinak na Kolišti.

E.ON přišel s projektem barevných trafostanic již v roce 2015, kdy nechal v rámci projektu E.ON Smart City ve spolupráci s výtvarníkem Janem Kalábem vymalovat trafostanici v Jihlavě. Cílem projektu bylo právě oživit veřejný prostor.

Malíři využívají i závažnějších témat

Každá z malých staveb s sebou nese nějaké poselství. EON spolupracuje a maluje společně s umělci, dětmi, důchodci, tělesně postiženými.

„Například zdi trafostanice jsme nabídli také dětem ze Speciální školy v Blansku. Konečnou podobu pomohli dotvořit výtvarníci Jan Pražan a Marika Zouharová.“  říká Božena Herodesová.

Témata mají připomínat také závažné problémy, jako jsou ohrožené druhy zvířat nebo ptactva. Ty na svých muralech ztvárnili výtvarníci Veselí z ateliéru Malujemejinak, které můžeme znát například díky pomalované zastávce Ondrouškova v Brně. 

Nikola Vavrous aka Khoma zase spolupracuje s nekomerční iniciativou Bytůstka.cz, což je webová stránka, která upozorňuje na týrání dětí. Spolu s ilustrátorem Janem Augustou proto další z trafostanic vymalovali na toto téma v Lužáneckém parku, kudy chodí právě rodiny s dětmi. 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto e.on

Štítky trafačka, E.ON, prýgl, Brno, mural, ProroK, Khoma, Malujemejinak, projekt, Jan Augusta, Jan Kaláb, Brněnská přehrada, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malíři se vrhli na trafostanice od E.ONu. Nudné kostky teď zdobí překrásné muraly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.