Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno zaplatí podnikateli Jančurovi část vyslaných vlaků na vídeňské letiště

Brno téměř rok intenzivně prahne po přímém vlakovém spojení na vídeňské letiště. Město nyní rozhodlo, že dopravu do Rakouska zajistí společnost RegioJet. Firma podnikatele Radim Jančury podala podle brněnské radnice lepší nabídku než druhý zájemce. Spojení začne za podpory magistrátu a Jihomoravského kraje fungovat od prosince.

Brno chce přímé spojení po kolejích s aeportem v Rakousku od prosince minulého roku. Letos v únoru vypravilo zkušební vlak, od léta na trať vyjel také soukromý dopravce RegioJet. Nyní město po sérii jednání rozhodlo ve spolupráci s krajem na základě výběrového řízení, že žluté spoje podpoří dotací. „Dostali jsme nabídky dvou subjektů, které byly strany Odboru dopravy a společnosti KORDIS JMK vyhodnoceny a také konzultovány s vídeňským letištěm a jako výhodnější byla označena od společnosti RegioJet,“ sdělil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíil (ODS).

Podle informací serveru Zdopravy.cz se o nabídky ucházela rovněž společnost Gepard, která vypravuje k vídeňskému letišti autobusy. Zájemce ale předčil návrh firmy Jančury. Společnost ostravského businessmana začne s provozem letos v prosinci. Počítá se zatím s půl ročním pilotním provozem. Část spojů město zaplatí, zbylé budou komerční. Po půl roce město povede další jednání. „Pro zajištění pilotního provozu v období prosinec 2022 až červen 2023 bude využita možnost objednání dopravní obsluhy vlaky v limitu 50 tisíc kilometrů,“ nastínil chystaný kontrakt mluvčí radnice Brna Filip Poňuchálek

Podle Kratochvíla se za půl roku vypraví z Brna na mezinárodní odletové a přistávací plochy okolo 150 spojů. Regiojet má v jízdních řádech, že linky pojedu třikrát den. „Spoje by jezdily v nižší intenzitě v období od prosince do března, od dubna do června by mohl být provoz intenzivnější,“ uvedl Kratochvíl. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Vídeň, letiště, Spojení, Radim Jančura, RegioJet, Rakousko, Jihomoravský kraj, KORDIS JMK, a.s., ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zaplatí podnikateli Jančurovi část vyslaných vlaků na vídeňské letiště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.