Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik reaguje na nová opatření a omezuje spoje

Dopravní podnik města Brna (DPMB) reaguje na vládní nařízení a pokles cestujících. Od čtrnáctého října ruší školní spoje, od devatenáctého října čeká na cestující omezení ostatních linek.

Přechod na prázdninový provoz

Od pondělí 19. října začíná většina linek MHD v Brně fungovat na prázdninový provoz, výjimkou jsou nejvytíženější linky (např. tramvajové linky 1, 6, 8 a trolejbusové linky 25 a 26). „Provoz nejvytíženějších páteřních linek však zůstane zachován v běžném režimu,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Omezení víkendových rozjezdů

Od noci z pátku 9. na sobotu 10. října se na neurčito zrušily víkendové spoje nočních autobusových linek v 0:30 a v 1:30 od Hlavního nádraží. Přes týden noční rozjezdy nebudou omezeny.

Omezení také postihlo posilové spoje do akademických oblastí.

Zrušení školních linek

Z důvodu zavedení distanční výuky na všech školách ruší dopravní podnik od středy 14. října autobusové linky š85 – š88.

Mějte jízdenku zajištěnou dopředu

Aby se zajistila větší bezpečnost řidiče a zbytečně nepřicházel do kontaktu s cestujícími, ruší se prodej jízdenek u řidiče. Podnik doporučuje, aby cestující nakupovali jízdenky v automatech nebo používali platební kartu.

Pravidelná dezinfekce vozů je na místě

Dopravní podnik také dbá na hygienická opatření a vozy stále pravidelně dezinfikuje. „Hygienická opatření držíme stejná jako tomu bylo v jarních měsících, tedy vozy prochází očistou a dezinfekcí každý den po příjezdu do vozovny. Nakoupili jsme také ozonéry, kterými vozy taktéž dezinfikujeme. Kvalitu provedené očisty kontrolujeme speciálním přístrojem. Pokud by stěry nesplnily požadované hodnoty, vraceli bychom vozy k přečištění,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Více než kontrola jízdenek 

S novými opatřeními nebudou revizoři jenom kontrolovat, jestli máte platnou jízdenku, ale budou také dohlížet na cestující, aby měli roušku nasazenou už na zastávce.

Ztráty jsou enormní

Brno není výjimkou a obdobná situace se odehrává i jiných městech. Vedení měst se potýká s obrovskými ztrátami a omezují dopravu. „Jen za měsíc září jsou ztráty na jízdném 10 miliónů korun a předpokládáme, že daleko větší propad nastane nyní v měsíci říjnu,“ doplňuje Tomaštíková.

Se zrušením kontaktní výuky také opadá zájem o předplacené jízdenky. „Nejen, že si lidé předplatní jízdenky kupují daleko méně, ale také je ve větší míře vrací,“ dodává Tomaštíková.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky DPMB, změny, jízdní řády, hromadná doprava, koronavirus, Dopravní podnik města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Slezak

...ztrojnásobilo

Čtvrtek, 15. října 2020, 09:14Odpovědět

Oldrich Slezak

No tak jasně, máme si udržovat 2m odstup tak je jasné že DP omezí spoje aby se množství cestujících v jednom voze ztrojnadobilo, v Brně klasika ????

Čtvrtek, 15. října 2020, 09:11Odpovědět

Brněnský dopravní podnik reaguje na nová opatření a omezuje spoje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.