Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně ve Svatopetrské už jsou koleje pro novou tramvajovou trať

V brněnské Svatopetrské ulici, která navazuje na Plotní, už je první část nové tramvajové trati. Nahradí trať na Dornychu, zrušenou před dvěma lety. Protože ale dělníci dál pokračují ve složitém překládání inženýrských sítích v Plotní, první tramvaje se po nové trati rozjedou nejdřív koncem letošního roku. Mluvčí radnice Filip Poňuchálek ČTK řekl, že zatím nelze říct, zda a případně o kolik se stavba prodlouží.

S přeložením trati z Dornychu na Plotní a s postupnou rekonstrukcí obou ulic včetně inženýrských sítí, které se z části dělají zcela nové, se začalo v březnu 2018. Nejprve se zcela zavřel Dornych, kvůli čemuž přestaly tramvaje jezdit do Komárova. Od loňského léta je Dornych průjezdný a zavřela se Plotní.

"Stavbaři nyní pokládají v Plotní hlavní kanalizační a vodovodní řad, staví se plynovod včetně přípojek a dělá se nový kabelovod. Staví se také v ulici Svatopetrské a dokončuje se propojení horkovodu do ulice Kovářská. Právě ve Svatopetrské je dokončena první část tramvajové tratě," popsal aktuální situaci na stavbě Poňuchálek. Jde o úsek zhruba mezi ulicemi Konopná a Kalová, kde bude v budoucnu zatravněné kolejiště. "Zatravňovat však budeme až na podzim," řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Chystají se i další rekonstrukce

Sítě se budou stavět a opravovat až do začátku prázdnin. "Zhotovitel i město se společně snaží, aby byly dodržené smluvní termíny, ale práce jsou tak rozsáhlé a náročné, že přinášejí řadu nepředvídatelných skutečností. Je možné, že se proto stavba protáhne, ale zatím platí původní termíny," uvedl Poňuchálek. Znamená to, že by mělo být vše hotovo na konci roku. Poté se tak rozjedou tramvaje po Plotní ulici po 149 letech. V letech 1869 a 1871 zde totiž existovala trať pro technické zkoušky nových vozů koňky.

Tramvajová trať do Komárova bude od železničního viaduktu přes Křenovou téměř celá nová, protože brzy se také začne se stavbou od Křenové po Úzkou a rovněž se chystá kompletní rekonstrukce smyčky v Komárově.

Autoři | Foto Vizualizace - Youtube.com

Štítky ČR, stavby, MHD, silnice, správa, Brno, FOTO, tramvajová dráha, Komárov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ve Svatopetrské už jsou koleje pro novou tramvajovou trať  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.