Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští voliči povolali zpět na scénu aktivistu Hollana, Zelení jsou přesto zklamaní

Podařený večer má za sebou brněnský aktivista Matěj Hollan, jemuž se po čtyřech letech otevřela cesta zpět do městského zastupitelstva. Někdejší náměstek pro dopravu se stal jedním ze tří úspěšných kandidátů koalice Žít Brno a Zelení. Ta se sice přehoupla přes pětiprocentní práh, s výsledkem ale spokojená není. Negativními slovy častuje soupeře z Fakt Brno.

Koalice Zelení a Žít Brno s podporou Idealistů skončila ve volbách do městského zastupitelstva na sedmém místě. S podporou 5,97 procent voličů získala tři mandáty, stejně jako šestí sociální demokraté. Na rozdíl od oranžového tábora, kde se v sobotu večer slavilo, se zeleným volebním štábem neslo viditelné zklamání. Podle lídryně kandidátky a starostky Nového Lískovce Jany Drápalové (Zelení) čekala koalice výsledek nad sedm procent.

„Úplně spokojení nejsme, chtěli jsme alespoň čtyři mandáty. Na druhou stranu jsme měli úspěch v městských částech, kde naše tři starostky obhájily svoji pozici vysokými výsledky. Celkový výsledek pro nás není prohrou,“ řekla Drbně Drápalová.

Vrací se Hollan

Zelení si z minulých komunálních voleb odnesli 4,5 procenta voličů, Žít Brno pohořelo s čtyřprocentním skóre. Nyní se formace spojily, aby znovu promlouvaly do dění na brněnském magistrátu. Do zastupitelstva míří zkušené političky Drápalová, Jasna Flamiková (Zelení) a comeback slaví také Matěj Hollan (za Žít Brno), který byl byl náměstkem brněnského primátora v letech 2014 až 2018. 

Známý aktivista zaujal veřejnost svými kontroverzními kroky, jako bylo například otevření prodejní výstavy automobilů na náměstí Svobody, jízda načerno v MHD nebo vedení odboru dopravy, aniž by tehdy vlastnil řidičské oprávnění. Zároveň se Hollan dlouhodobě zasazoval o výstavbu Janáčkova kulturního centra, řešil projekt na zabydlování bezdomovců a podporoval očkovací kampaně neziskové organizace Podané ruce.  

Procenta sebrali nováčci

Za nízkým volebním výsledkem vidí Zelení působení svého politického soupeře Fakt Brno. Loni vzniklé hnutí cílilo podle Drápalové na podobnou sortu voličů. „Měli drahou kampaň a navíc okopírovaný program od Zelených. Některé programové body se formulačně shodují těmi, které jsme využili my v minulých volbách,“ vysvětlila jednička kandidátky.

S názorem souzní také další členové koalice, kteří navíc tvrdí, že jsou nováčci Fakt Brno napojení na vítěze voleb ODS. „Pogratulovat se také sluší béčkovému projektu ODS s názvem Fakt Brno, který splnil svůj účel a odčerpal důležitých pár procent nám a Pirátům," uvedl k neúspěšnému hnutí Matouš Vencálek (Zelení), jenž kandidoval z třetího místa a mandát jej minul.

Redakce kontaktovala hnutí Fakt Brno, do doby uzávěrky článku se k věci nevyjádřilo.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Matěje Hollana, Kateřina Benáčková

Štítky zelení, Žít Brno, fakt brno, komunální volby, zastupitelstvo, Matěj Hollan, Brno, koalice, volby, ODS, Jana Drápalová, Jasna Flamiková, Matouš Vencálek, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští voliči povolali zpět na scénu aktivistu Hollana, Zelení jsou přesto zklamaní  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.