Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Roušky budou od středy s výjimkami povinné i venku a v autech

Nosit roušku bude od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Novou povinnost dnes schválila vláda, informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O případném zavedení lockdownu se podle ministra Prymuly nebude diskutovat na vládě tento týden. Podle něj musí opatření prokázat účinnost za 14 dní.

„Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny. Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nadále nejsou," uvedl k tomu ministr na tiskové konferenci po jednání vlády.

Čím je chladnější počasí, tím narůstá význam roušek venku," dodal Prymula. Tím, že se na jaře zavedly, se podle něho snížil i výskyt jiných běžných respiračních chorob. Povinné budou také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

Že se znovuzavedení nošení roušek venku zvažuje, potvrdil Prymula i hlavní hygienička Jarmila Rážová už v pátek. Prymula ale tehdy řekl, že "v těchto dnech" se další opatření přijímat nebudou.

Nošení roušek při pohybu mimo domov bylo v Česku povinné od poloviny března, postupně bylo zmírňováno. Nejdříve se přestaly nosit venku, ve většině vnitřních prostor zůstaly do 1. července. Znovu měly být ve většině vnitřních prostor a vozů hromadné dopravy zavedené od 1. září, už v polovině srpna to navrhoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nakonec byly znovu povinné až od 10. září.

O případném zavedení lockdownu nebude vláda tento týden jednat

O případném dalším omezení života v Česku, takzvaném lockdownu, se podle ministra zdravotnictví nebude diskutovat na vládě ani ve středu, ani tento týden. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu řekl, že by se mělo rozhodovat už podle počtu testovaných koncem tohoto týdne.

„Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden," řekl Prymula.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, vir, omezení, roušky, Prymula, rouška, Roman Prymula, vláda, lockdown, ANO 2011, Česko, Jan Hamáček, Adam Vojtěch, Jarmila Rážová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kachle Kachlic

vsichni do hajzlu a pochcipejte vsichni..zmrdi zkorumpovany zasrany!!!!

Úterý, 20. října 2020, 22:20Odpovědět

Kachle Kachlic

chce to tu rozputat dalsi protesty a neco delat uz..tohle je uz vrchol vseho!!!!!!!v tyhle debilni zemi vedou stat kryplove,co tam vubec nemaji co delat...bezte vsichi

Úterý, 20. října 2020, 22:19Odpovědět

Kachle Kachlic

ten vir kurva nejde zastavit,uz se to tu stejne promoruje...nakym omezenim a zavrenim lidi,to stejne neskonci a bude to propukat znovu a znovu,jako chripka,vzdy se najde jeden,kterej to znovu roznese....nemuzes nas tu do prdele omezovat celej rok nebo dalsi roky!!!!proste stary lidi vyzdechaji a mlady se promori...bezte do predele s nakou etikou,ktera stejne je ted k hovnu...

Úterý, 20. října 2020, 22:16Odpovědět

Kachle Kachlic

krypl zkurvenej zelenej..nedocili tim vubec niceho!!!jen tu zkurvi celou zemi...ty posrany cisla stejne nejsou pravdivy a polovina lidi je bez priznaku,coz se nepovazuje za nemoc!!!proc ho vsichni poslouchate toho dementa vypatlanyho....Babis radeji zaleze opet do nory a predava moc zelenymu mozku!!!!kurva jak to tu muze kurvit jeden clovek a nikdo nic s tim nedela???jste ostatni strany v tom parlamentu vypatlany uplne nebo co,ze se tomu nikdo uz nepostavite????

Úterý, 20. října 2020, 22:10Odpovědět

Roušky budou od středy s výjimkami povinné i venku a v autech  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.