Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krizový štáb navrhl prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů, o návrhu rozhodne Parlament

Kvůli aktuální situaci vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 11. května. Návrh musí schválit v úterý ještě Parlament. Změny se týkají také balíčku pro OSVČ, mnozí z nich totiž na jednorázovou finanční injekci 25 tisíc korun nedosáhnou. Sněmovna souhlasila i s pokutami ve výši 10 000 korun za nedodržování opatření nebo s odkladem úvěrů a hypoték. Nově také budou moci otevřít obchody s domácími potřebami.

Včerejší tisková konference po jednání krizového štábu přinesla nové informace ohledně koronavirových opatření. Štáb doporučil vládě, aby požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Ta s návrhem souhlasí, schválit tento nívrh bue muset v úterý ještě Parlament. 

Vláda dále povolila otevření obchodů s domácími potřebami. Aby však mohly prodávat své zboží, musí mít v sortimentu i ochranné pomůcky vhodné v době nákazy koronavirem. 

Sněmovna souhlasila i s návrhem ministra vnitra Jana Hamáčka, aby mohla policie ve stavu nouze udělovat blokové pokuty za nedodržování opatření. Policie by tak za nenošení roušek a za porušení zákazu pohybu mohla pokutovat až 10 000 korun. 

Vláda bude znova jednat o náhradách pro OSVČ

Vláda v úterý rozhodla, že vyplatí osobám samostatně výdělečně činným postiženým šířením koronaviru jednorázově 25.000 korun. Podnikatel musí o podporu požádat a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Jde například o pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180.000 korun.

Ministryně financí Alena Schillerová nyní čelí kritice ze strany OSVČ. Na příspěvek totiž téměř nikdo z drobných podnikatelů, kteří jsou nejvíce ohroženi, nedosáhne. Schillerová se proto rozhodla znova svůj návrh přehodnotit a přepracovat. Firmám v nájmu, které musely zavřít, se navíc odkládá nájemné o tři měsíce, jak uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček.

„Pokud se nezanedbatelná část zasažených OSVČ do kritérií z různých důvodů nevešla, tak spravedlivý nebyl. Pracujeme na úpravě.“ uvedla ministryně na svém Twitterovém účtu. 

Úvěry a hypotéky mohou být odloženy o půl roku

Změny se týkají také splácení úvěrů a hypoték„Vláda dnes schválila můj návrh na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték. Po schválení Parlamentem a nabytí účinnosti bude závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti. Dlužníci musejí před odložením splátek oznámit věřiteli, že byli postižení epidemií COVID-19. Odložení splátek bude dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky.“ uvedla Schillerová. Spotřebitelské úvěry tak budou odloženy na šest měsíců, s maximálním úrokem devět procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky parlament, vláda, nouzový stav, opatření, policie, odklad, osvč, úvěr, Poslanecká sněmovna ČR, Alena Schillerová, Jan Hamáček, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb navrhl prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů, o návrhu rozhodne Parlament  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.